NetApp NVMe AFF A320 i ONTAP 9.6

Nikola Radojlović

Pre Sales Engineer

nikola.radojlovic@alef.com

NetApp je skoro objavio njihov drugi „end-to-endNVMe flash storage sistem, namenjen srednjem segmentu, AFF A320. 

NetApp širi svoju „Data Fabric“ strategiju sa dodatnim cloud-connected flash rešenjima koja su dizajnirana da pruže jednostavnost, operativnu efikasnost i zaštitu neophodnu za razvoj biznisa. Ova rešenja moraju da donesu nove nivoe performansi i za tehnologije u nastajanju, kao što su 5G i AI. Sa novim A320 sistemom i ONTAP 9.6 softverom, NetApp je pojačao svoju poziciju kao jedini proizvođač koji korisnicima omogućava da naprave svoj jedinstveni „Data Fabric“, koji obuhvata kako javna i privatna cloud rešenja, tako i postojeća „on-premises“ okruženja.

NetApp je unapredio svoj softver za upravljanje podacima ONTAP, iz verzije 9.5 u 9.6, u pogledu jednostavnosti, produktivnosti, sigurnosti i zaštite podataka, a takođe i u pogledu odgovora na korisničke potrebe. Ovo ažuriranje dolazi sa nekoliko funkcionalnosti u unapređenja koja sada uključuju i long-term podršku: sva izdanja dolaze sa tri godine pune podrške i dodatne dve godine ograničene podrške. Sa gledišta upravljanja podacima, ONTAP ima nova imena alata (ONTAP System Manager i Active IQ Unified Manager), kao i redizajniranu komandnu tablu za jednostavnije procese bazirane na RESTful API pozivima.

NetApp

ONTAP 9.6 pruža sledeća poboljšanja:

  • Prošireni NVMe over Fibre Channel ekosistem sada uključuje storage path resiliency i za VMware ESXi, Microsoft Windows i Oracle Linux hostove, pored postojećih Red Hat i SUSE Linux.
  • FabricPool sada podržava Google Cloud Platform i Alibaba Cloud, uz postojeće Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) i IBM Cloud Storage. Organizacije mogu smanjiti troškove primarnog storage uređaja tako što će uključiti automatski „tiering“ hladnih podataka u bilo koje od najvećih cloud rešenja, kao i u NetApp StorageGRID privatni cloud.
  • NetApp FlexCache softver sada podržava NetApp Cloud Volumes ONTAP, omogućavajući  tako organizacijama korišćenje FlexCache funkcionalnosti i u hybrid cloud okruženjima.
  • Enkripcija-preko-žice (over-the-wire) za NetApp SnaMirror tehnologiju i FlexCache povećava sigurnost pri replikaciji podataka i udaljenom keširanju.
  • NetApp MetroCluster IP podrška za NetApp AFF i FAS uređaje iz nižeg segmenta omogućava kontinuitet biznisa, kao i cenovno efektivno rešenje za organizacije time što omogućuje korišćenje postojećih korisničkih IP mreža između lokacija. 

NetApp

 

Prošle godine NetApp je objavio prvi end-to-end NVMe storage, AFF A800, namenjen velikim kompanijama. Sada, sve prednosti tih performansi spuštene su i u srednji segment i 2U, uz A320.

NetApp

Sa veoma malim kašnjenjima (i do 100µs) AFF A320 pruža najbolje performanse za biznis aplikacije kao što su Oracle, MS SQL, VMware, SAP, itd. Takođe, ni nove AI inicijative nisu više nedostižne. Ovaj sistem pruža bogate i široko rasprostranjene funkcionalnosti upravljanja podacima, kao što su storage efikasnosti, cloud fleksibilnost, scale-out mogućnosti, non-disruptive operacije i ažuriranja, sigurnost i ugrađenu zaštitu podataka.

NetApp

Na A320 se mogu vezati do dve NetApp NS224 2U police koje podržavaju do 24 NVMe SSD-a svaka. Podržani su 1.9TB, 3.8TB, 7.6TB i 15.3TB NVMe SSD diskovi. A320 dolazi sa host interfejsima velikog propusnog kapaciteta, kao što su 100/40/25GbE, kao i 32/16Gb FC. Sa NVMe policama se povezuje kroz NVMe/RoCE protokol.

NetApp

                                                                                                   NetApp NS224 NVMe SSD Storage polica

Trenutno, NS224 NVMe polica podržava jedino novi A320 uređaj, ali u budućnosti ovo može biti promenjeno.

AFF A320 sistem omogućuje korisnicima da:

  • Ubrzaju rad tradicionalnih i novih enterprise aplikacija, kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, analitika i baze podataka sa ekstremno malim kašnjenjima.
  • Smanje troškove data centara konsolidovanjem aplikacija u jedinstven jak sistem.
  • Osiguraju da su njihova okruženja future-proof sa novom NVMe tehnologijom, 100GbE mrežom i integracijom sa cloud rešenjima.

Svičevi

NetApp je takođe objavio i nove svičeve, uključujući 1U BS-53248 Ethernet switch sa baznom konfiguracijom: 16x 10GbE SFP+ portova, 2x 40GbE QSFP porta i 2x 100GbE QSFP28 porta za ISL. Takođe, objavljen je i Cisco Nexus 92300YC Ethernet switch, koji podržava AFF i FAS sisteme sa ONTAP 9.6+ softverom i ima baznu konfiguraciju: 48x 10GbE SFP+ portova, 16x 40GbE QSFP portova i 2x 100GbE porta po sviču za ISL.

NetApp