Upravljajte SAP HANA podacima u Google Cloud-u ili Azure-u sa NetApp-om

Nikola Radojlović

Pre Sales Engineer

nikola.radojlovic@alef.com

Kada je SAP uveo novo rešenje pod nazivom HANA, nikome nije bilo jasno šta ono znači. Koristilo je trajni storage na potpuno nove načine, i uz potrebu za drugačijim performansama. 

SAP_1

SAP je pokrenuo program pod nazivom TDI – ili prilagođenu data centar integraciju – koja je u suštini diktirala koja oprema originalnog proizvođača (OEM) će biti sertifikovana za SAP HANA-u, van originalnog HANA uređaja. Ovo se veoma razlikovalo u odnosu na raniji sistem upravljanja relacijskim bazama podatka (RDBMS) za koji su svi bili obučeni. U prošlosti smo morali samo da ispunimo zadate kriterijume performansi korišćenjem „SAP load“ alata, i to je bilo dovoljno. Uključivanje u SAP HANA TDI nije nimalo lako postići, ali je, sa druge strane, veoma veliki uspeh ukoliko to dostignu kompanije koje proizvode infrastrukturu.

SAP_HANA_1

Azure NetApp Files, a sada i Cloud Volumes Service za Google Cloud su sertifikovani za SAP HANA-u

Treba imati u vidu koliko je teško za nekoga ko nudi hyperscaler-resident storage da postigne ovo priznanje – da se nalazi u bazi Certified and Supported SAP HANA Hardware-a. I ne samo za jednog od najvećih cloud vendora, već za dva.

NetApp je u tome uspeo. Azure NetApp Files je sertifikovani stogare provajder za SAP HANA-u, ne samo za deljenje fajlova, već i za proizvodne instance. Takođe, ovo SAP-sertifikovano rešenje je dostupno i kroz NetApp Cloud Volumes Service za Google Cloud.

                                               ANF_1      CVS_1

NetApp pomaže SAP okruženjima

I ne samo da je NetApp sve to postigao, već i SAP često javno ističe da koristi NetApp storage za svoje hostovane instance – i to blizu 150PB. Jasno je da NetApp omogućava data servise bez premca, u pogledu načina zaštite i upravljanja kako nestruktuiranih, tako i blok podataka.

Znači, NetApp sada obezbeđuje SAP podatke kroz Azure NetApp Files, i kroz Cloud Volume Services za Google Cloud. Data centri nikada više neće izgledati isto.

Progres u svetu ERP-a

Ako je nešto sigurno u pogledu SAP-a i sveta enterprise planiranja resursa (ERP) generalno, to je spor progres. Ponekad je potrebno više od godinu dana da se isplanira jednostavan update sa jedne verzije na sledeću. Ovi sistemi mogu pokretati sve delove neke organizacije, pa migracija može biti ekstremno zahtevna, zbog čega neke kompanije teško preuzimaju ovaj rizik (posebno kada imaju posla sa finansijskim revizorima; to su uostalom finansijski sistemi). Takođe, SAP se povezuje sa stotinama drugih aplikacija koje, ili unapređuju njegovu funkcionalnost, vrše prenos podataka iz i u sistem, ili komuniciraju sa poslovnim partnerima. Promena može delovati generacijska.

Ipak ne možemo da umanjimo neodoljivu potrebu menadžementa kompanija da izbace data centre iz upotrebe (osim ako data centri nisu njihov osnovni biznis). Nova ekonomija IT sektora dovodi do toga da odluke imaju drugačije ishode u odnosu na ono što smo mislili da je moguće pre samo nekoliko godina.

Ako pitate predstavnika kompanije koji “seli sve podatke” u cloud, da li to uključuje i SAP, verovatno ćete dobiti odgovor da takvu mogućnost uopšte nisu ni uzeli u razmatranje. Ipak, verovatno će u roku od 24 meseca, kada firma unapredi veštine rada u Azure-u, ova mogućnost postati goruće pitanje u raspravama IT menadžementa.

Zašto biste svoje SAP okruženje prebacili u cloud? Razmislite samo o poteškoćama prouzrokovanim neadekvatnom nabavkom hardvera, pri izvršavanju integracije sa on-premises rešenjem. U cloud-u se to svodi na restart sa većom instancom.Ali, to ne nije jedina stvar, pošto cloud sa sobom svakako nosi određene rizike.

ANF_banner

Zašto Azure NetApp Files i Cloud Volumes Service menjaju pravila igre

Ovo su polja na kojima Azure NetApp Files i Cloud Volumes Service blistaju. Njihova sposobnost trenutnog kreiraja NetApp Snapshot™ baziranih kopija SAP okruženja čuva jedini resurs koji kompanija ne možete umnožiti, a to je vreme. SAP je nadaleko poznat po svom korišćenju mnogih instanci za: sandbox, razvoj i testiranje, QA, itd, da ne spominjemo produkciju, a zatim i disaster recovery kopije svih tih kopija. Takođe, u pogledu vremena: za povezivanje Azure NetApp Files ili Cloud Volumes Service na vaše instance, potrebni su minuti. Ovi mali vremenski faktori nisu ono na šta su ljudi koji poznaju SAP navikli.

                                                     Azure_tile             CVS_Google

Ipak, ovaj razvoj je relativno nov (i trenutno dostupan), pa se zato mali broj kompanija odlučuje da implementira sada. Međutim, ako ste i vi SAP korisnik, možete iskoristiti ovu odličnu priliku. Na primer, vaši interni SAP treninzi mogu iskoristiti brzo kloniranje SAP okruženja, koja jednako lako mogu da se unište, čak i putem API poziva. Takođe, zašto trošiti veliki kapital na sandbox i razvojne/testne sisteme? Razvite ove sisteme u cloud-u, prenesite ih na on-premises radi testiranja kvaliteta, i onda ih implementirajte. To je 3/5 SAP okruženja – realnih ušteđenih troškova data centra.

Ovo bi trebalo da zvuči poznato. Kada je, između 2003. i 2005. godine, nastala mala kompanija pod nazivom VMware, niko nije želeo da prebaci svoju produkciju u ovo moderno virtualizovano okruženje. Niko nije imao poverenja u njega, tako da su kompanije počele da prebacuju samo razvojne i test aplikacije tamo. Danas, ko želi fizički sistem za svoju aplikaciju mora da prođe ozbiljnu procedure kako bi ga opravdao.

Tako da smo možda još uvek bliži 2004. godini kada je u pitanju SAP u cloud-u. Pa ipak, nije lose pozabaviti se time, posebno ako može doneti uštedu u vremenu i novcu.

Izvorni tekst možete pročitati ovde

Explore NetApp_baner