Zajedno jači: Windows Virtual Desktop i Azure NetApp Files

Maša Pevac

NetApp Channel Marketing Manager

masa.pevac@alef.com

Kako svet postaje sve manje mesto, mogućnost rada na daljinu ili u virtuelnoj kancelariji neophodni su kako bi se upravljalo eksponencijalnim rastom. Zaposleni imaju potrebu da rade na daljinu, od kuće, u kafeima, u aerodromskim čekaonicama, kao i u kancelarijama svojih partnera i klijanata.

WVD_ANF_1

Iako su u prošlosti poslodavci imali otpor prema organizovanju posla na daljinu, prilagođavanje nepredviđenim okolnostima kao što su politički nemiri, prirodne katastrofe ili globalne zdravstvene krize podrazumeva da mogućnost rada van kancelarije više nije samo “lepo imati”, nego je i neophodno. Štaviše, kompanije koje obezbeđuju fleksibilnost u radu za svoje zaposlene, svedoče o značajnim benefitima takvog načina rada kako za zaposlene, tako i za samu kompanju. Poslodavci uočavaju povećanje produktivnosti, zadržavanje radnika u kompaniji, smanjenje operativnih troškova, dok zaposleni na taj način mogu uštedeti vreme i troškove koji se izdvajaju na prevoz, a ujedno biti uvek tu za svoju porodicu, što zauzvrat smanjuje stres. Owl Labs-ov “State of Remote Work” izveštaj napravljen na osnovu anketiranja zaposlenih u Sjadnijenim Američkim Državama pokazao je da se 83% ispitanika slaže da ih mogućnost rada na daljinu čini srećnijim.

Da bi se izašlo u susret ovoj sve zastupljenijoj potrebi za virtuelnom kancelarijom, IT sve brže vrši desktop virtualizaciju u cloud-u, u cilju kontrole troškova i smanjenja broja resursa potrebnih za upravljanje large-scale desktop infrastrukturama, ujedno povećavajući sigurnost i efikasnost implementacije.

Postojeća Virtuelna Desktop Infrastruktura (VDI) je doživela veliki skok uvođenjem Microsoft Azure digitalne workspace ponude: Windows Virtual Desktop (WVD), koja omogućava mnogo sigurnije okruženje za enterprise aplikacije i podatke, dok istovremeno mobilnoj radnoj snazi omogućava pristup, sa bilo kog uređaja, bilo gde i u bilo koje vreme.

U narednim poglavljima, objasnićemo zašto  WVD i Azure NetApp Files predstavljaju dva temelja koje IT menadžeri mogu koristiti kako bi kreirali pouzdanu, snažnu i responzivnu virtuelnu desktop infrastrukturu.

Pružanje podrške zaposlenima na daljinu – Studija slučaja

Kao zamenik predsednika za Tehnologije, jedne od vodećih finansijskih institucija koja ima svoja predstavništva u Severnoj Americi i Aziji, Farhad Anand, veoma se zalaže da zaposleni dobiju mogućnost rada od kuće, kako bi uštedeli vreme potrebno za prevoz i povećali produktivnost.

On smatra da je to ključni razlog niskog nivoa odlazaka inženjera, na osnovu povratnih informacija iz direktnih izveštaja koji svedoče o tome da rad na daljinu podrazumeva da zaposleni, na primer, imaju vremena da odvezu i pokupe decu iz škole, zato što više ne moraju da krenu na posao u zoru i da se vrate kući kasno posle ručka.

WVD_ANF_2

Rad na daljinu takođe je pomogao da se olakšaju video-call sastanci između timova koji se nalaze u različitim časovnim zonama, pri čemu se za to koristi mali vremenski prostor, vreme kada se radni dan zaposlenog u Severnoj Americi bliži kraju, dok radni dan njegovog kolege u Aziji tek počinje.

Da bi se zadovoljila rastuća potreba za pristupom na daljinu, različite industrije, uključujući finansijske usluge i zdravstvo, uvode VDI kako bi ispoštovale komplajans regulative i strogo kontrolisale pristup osetljivim podacima. U stvari, kada bi više od 80% radne snage kompanije pokušalo da pristupi kritičnim aplikacijama putem kompanijske privatne virtualne mreže (VPN), mreža bi vrlo brzo postala preopterećena. Zaposleni koji su zaduženi za pružanje neophodnih servisa ne bi imali drugog izbora nego da se vrate u kancelarije, iako to možda nije bezbedno za njih.

Desktop virtualizacija olakšava IT sektoru upravljanje i obezbeđivanje pristupa korporativnim podacima i aplikacijama za svoju mobilnu radnu snagu i zaposlene na “prvoj liniji”.

 

Zeleni baner

 

VDI takođe obezbeđuje IT-ju mogućnost dodeljivanja specifičnih aplikacija zaposlenima u različitim odeljenjima ili sektorima. Ipak, postojeći VDI koji je implementiran u Farhadovoj kompaniji nikada nije dizajniran da podrži stalno rastući broj zaposlenih koji rade od kuće dva do tri dana u nedelji. Niti može podržati scenario po kome bi desetine hiljada zaposlenih iznenada moralo da počne sa radom na daljinu, usled neke prirodne katastrofe ili globalne zdravstvene krize.

Shvativši da njegova kompanija mora biti spremna za svaki mogući scenario, Farhad je počeo da radi sa svojim timom kako bi pronašli rešenje koje se može brzo implementirati.

Na samom početku projekta, Farhad je shvatio da bi pravo rešenje trebalo da ima dodatnu vrednost da inženjerima i developerima koji rade na daljinu na korisničkim lokacijama, omogući pristupa ključnim aplikacijama i setovima podataka koji se trenutno hostuju u on-premises okruženju.

WVD_ANF_3

Migriranje mission-critical aplikacija

Nedavno istraživanje Uptime instituta otkriva da se većina (65%) mission-critical radnog opterećenja enterprise kompanija i dalje nalazi u on-premises okruženju. Ova radna opterećenja su vrlo često najzahtevniji tip aplikacija – kao što su veliki setovi podataka ili visoko poverljivi fajlovi, koji su ključni za postizanje poslovnih ciljeva kompanije. Mnoga od ovih radnih opterećenja imaju probleme sa kompatibilnošću, što im oteževa pokretanje u cloud-u. Takođe, IDC’s Worldwide Storage Workloads procenjuje da blizu polovina (45%) mission-critical radnih opterećenja koriste NAS storidže.

Ovi fajl sistemi su u suštini „zarobljeni“ u on-prem okruženju što sprečava migriranje njihovih aplikacija u cloud, gde bi inženjeri mogli da koriste benefite najsavremenijih cloud servisa.

Inženjeri na nivou cele kompanije mesecima su lobirali kod IT sektora da migrira mission-critical aplikacije u cloud kako bi se olakšao brz i pouzdan pristup podacima „udaljenim“ zaposlenima.

Istraživanje kompanije Stack Overflow otkriva da je 21% programera otkrio da je jedan od najvećih izazova njihovoj kreativnosti bila nemogućnost pristupa naophodnim alatima.

Da bi izvršili migraciju mission-critical radnih opterećenja u cloud, enterprise klijentima je neophodno fully managed rešenje koje pruža beskompromisnu transformaciju postojećih aplikacija bez žrtvovanja:

  • Performansi
  • Skalabilnosti
  • Pouzdanosti
  • Enterprise data management-a

Windows Virtualni Desktop (WVD) je desktop i aplikacijski servis za virtualizaciju koji radi u cloud-u. WVD može pomoći IT - ju da obezbedi mnogo sigurnije okruženje za njihove enterprise aplikacije i podatke, istovremeno obezbeđujući mobilnoj radnoj snazi pristup sa bilo kog uređaja. WVD razdvaja podatke operativnog sistema i aplikacije sa lokalnog hardvera i zauzvrat, pokreće ih u cloud-u na udaljenom serveru. To znači da je moguće razdvojiti compute okruženje od korisničkih uređaja, smanjujući rizik da poverljivi podaci slučajno ostanu na ličnom uređaju. Krajnji korisnici imaju slobodu da se povežu sa bilo kojeg uređaja na Internet, tako da IT ne mora da brine o uređaju koji se povezuje, već se umesto toga može usredsrediti na to da obezbedi sigurnu konekciju. WVD ima još i mogućnost da postavi neograničenog broja korisnika na jednu virtualnu mašinu (VM), ali ova funkcionalnost može lako dovesti do slabljenja performansi.

Međutim, kada su inženjeri prvi put testirali novo rešenje, trebalo je i do 10 minuta da se poveže i instalira jedna aplikacija. Da bi se pozabavio ovim i drugim izazovima, pre oko dve godine, Microsoft je sa NetApp-om uspostavio saradnju, kako bi integrisao NetApp-ovo vodeće enterprise storage rešenje u samo srce Azure Data Centara kako bi rešio postojeće probleme Azure-ovog storage portfolija.

Rezultat je razvoj moćnog, enterprise file storage rešenja, pod nazivom Azure NetApp Files.

Nakon opsežnog pregleda postojećih rešenja, Farhanov tim je izabrao da implementira Windows Virtual Desktop, koristeći generički file servis, ali je primetio da rešenje ne funkcioniše onako kako su očekivali.

„Ovo nije bio mali poduhvat. Na samom početku smo sve pokušali da uradimo sami. Centralizovali smo sve naše deljene foldere u naš data centar i pokušali sinhornizaciju, ali naše Windows okruženje skoro da je prestalo sa radom. Bilo je sporo i nije reagovalo, što nije bilo u skladu s onim što smo predvideli“. Farhad je stupio u kontakt sa svojim Microsoft account timom, koji je rekao da je storage obično glavni uzrok nezadovoljavajućih performansi, i preporučio im je da koriste Azure NetApp Files.

Windows Virtual Desktop, u kombinaciji sa Azure NetApp Files omogućava virtualno desktop rešenje koje može da:

Scale_1se skalira: rešavajući izazove u pogledu performansi pri WVD implementacijama, koji se povećavaju srazmerno povećanju broja korisnika

Increase_2povećava produktivnost zaposlenih: pružajući poznato iskustvo Windows 10 desktopa koji zaposleni već koriste na mnogim uređajima i omogućavajući rad mobilne radne snage

Enhance_3poboljšava dostupnost: instalira core FSLogix profile kontejnere na visoko dostupni storage i umanjuje rizik od prekida

Improve_4poboljšava sigurnost i komplajans: sa ugrađenom zaštitom podataka i enkripcijom da bi se zaštitili business-critical podaci

TCO_5snižava TCO: nivoi servisa koji se mogu podešavati omogućavaju prilagođavanje performansi zadatoj aplikaciji i njeno menjanje „u hodu“

 

„Bilo je nalik spajanju dve Lego kockice. Pokazalo se da su savršen spoj. Kada smo Azure NetApp Files povezali na naše WVD okruženje, pokazalo se da je vreme potrebno za implementaciju spektakularno, što je dovelo do sjajne prihvaćenosti od strane naših korisnika. Sada nudimo sigurno i dosledno iskustvo sa bilo kod uređaja, sa bilo koje lokacije.

Štaviše, ne postoji razlika između virtual desktop iskustava i iskustva korisnika na lokalno hostovanoj aplikaciji. Aplikacije su potpuno integrisane, omogućavajući korisnicima da zakače aplikaciju na taskbar. Korisnici takođe mogu biti na Mac-u, iPad-u, iPhone-u, Android telefonu ili browser-u, a iskustvo će biti isto.

Jednostavnost, visoke performanse, globalni pristup

Iako postoji značajna količina intelektulane svojine obe kompanije, Azure NetApp Files je Azure-native PaaS fajl servis, koji se koristi i podržan je kao Microsoft proizvod. Izuzetno je i to što su ovi visoko dostupni NetApp hardverski klasteri ugrađeni unutar Azure Data Centara, što je bliže moguće compute resursima.

Design_1

Korišćenje Azure NetApp Files sa WVD je jednostavno iskustvo. Korisnik može, uz nekoliko klikova, da preuzime i implementira Azure NetApp Files sa Azure portala (ne sa Azure Marketplace-a) ili da automatizuje servis koristeći Azure API ili CLI integraciju.

Azure NetApp Files omogućava kompanijama da ga koriste za bilo koje od svojih business-critical fajl radnih opterećenja, uz ekstremno velikim fajl protokom i vremenima odgovora koja se mere  miliseknudama.

Uz tri nivoa usluge (Ultra, Premium i Standard), korisnici mogu da iskoriste istinsku elastičnost cloud-a, da menjaju performanse „u hodu“, da ih povećavaju kada su im potrebne ili ih smanje kada im više nisu potrebne, kako bi dobili performanse koje najbolje odgovaraju svakoj aplikaciji.

Azure NetApp Files se pokazao efikasnim kod migracije i velikih fajl baziranih aplikacija, zasnovanih na Linux-u i Windows-u (od kompleksnih SMB, NFSv3 i NFSv4 radnih opterećenja) kojima je potrebno beskompromisno okruženje u cloud-u, bez menjanja dizajna.

U pogledu sigurnosti, WVD sa Azure NetApp Files je izuzetno siguran, s obzirom da se nalazi unutar privatnog V-Net-a korisnika, što znači da ne koristi javni „endpoint“ za korisničke profile. Takođe, usađene funkcionalnosti, kao što je „always-on“ enkripcija i „poin-in-time“ kopije podataka (bez dodatnih troškova kapaciteta) obezbeđuju da podaci korisnika budu uvek zaštićeni u Azure-u.

Kako je Azure NetApp Files nativna Azure usluga, Azure korisnici mogu koristiti ovaj servis sa WVD kroz svoj Azure Enterprise Agreement. Praktično, ništa više od toga nije potrebno da bi rešenje postalo operativno.

Farhad je bio ushićen nakon implementacije WVD i Azure NetApp Files, jer je vreme za implementaciju smanjeno sa 10 minuta na svega nekoliko sekundi. Sada kada inženjeri po potrebi rade u kancelarijama klijenata, imaju mogućnost brzog pristupa aplikacijama i setovima podataka, kako bi mogli da vrše nepohodne promena koda u realnom vremenu.

Nakon uspešne implementacije WVD i Azure NetApp Files, povratne informacije digitalnog, inženjerskog i sales tima kompanije bile su izuzetno pozitivne, a broj korisnika na daljinu se konstantno povećavao iz meseca u mesec. Farhad i njegov tim su ovo rešenje implementirali i u Aziji, kako bi osigurali da njihova kompanija bude spremna za slučajeve političkih, vremenskih i globalnih zdravstvenih kriza.

Saznajte više o Azure NetApp Files i Windows Virtual Desktop ovde.

Design_2